keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Vinkkejä malleiluun

 photo Joonan ottamat 1 of 2_zpspozplaav.jpg

Malleiluhan on ihan helppoa, sen kuin asettuu kameran eteen ja kuvaaja hoitaa loput.

Pyh pah, olisikin kaikki noin helppoa ja vaivatonta kuin yllä olevassa lauseessa. Muutettuani Jyväskylään olen päässyt tutustumaan malleiluun ihan uudella tavalla, lähinnä kameran takana ollen. Pari kertaa, kuten tämän postauksen kuvissa, olen päässyt myös kameran eteen. Näillä parilla kerralla, kun olen ollut kameran edessä, olen todennut senkin osan hankalaksi. Miten olla samaan aikaan luonnollinen, mutta näyttävä? Miten onnistuisin itse kuvissa? Kuvaajana mietin asiaa myös toisesta näkökulmasta, miten itse ottaisin tämän kuvan?

Ihmiskuvaaminen on jotain, mistä olen nyt innostunut monella tapaa. On jotenkin hienoa saada aikaan jotain, mikä puhuttelee ja näyttää hyvältä. Tuntuu hyvältä laittaa omaotetut kuvat mallille tietäen, että hänkin tykkää niistä. Itse tutustuin puolivahingossa ihmiskuvauksen saloihin Jyväskylän valokuvaajat & mallit ryhmän kautta. Sen jälkeen olen liittynyt moneen muuhunkin ryhmään, mutta ehdottomasti aktiivisin ja lempparein on TFCD Valokuvaajat & mallit. Suosittelen jokaista innokasta kokeilemaan!

Tämän postauksen kuvat on ottanut Joona-Petteri Yli-Sorvari.

 photo Joonan ottamat 1 of 3_zpspd4i30ni.jpg

Aika siirtyä vinkkeihin:

Ennen kuvauksia
 • Ole yhteydessä kuvaajaan mahdollisimman paljon, keskustele omista ideoistasi ja kuuntele kuvaajan ideoita. Vaihdelkaa ajatuksia puolin ja toisin paljon. Tässä vaiheessa yleensä myös selviää "kohtaako kemiat". Jos vähänkään epäilyttää, kuvaukset kannattaa perua
 • Mikä on kuvausten teema? Selvittäkää tämä yhdessä, kuten myös tarvittava varustus (meikki, vaatteet ja mahdollinen rekvisiitta). Aika usein TFCD-periaatteella kuvatessa mallit tekevät itse meikkinsä, joten siihen kannattaa varautua.
 • Sopikaa selkeästi paikka ja aika missä aloitatte. Suosittelen ensimmäiselle kerralle jotain julkista paikkaa ihan vain varmuuden vuoksi.
 • Varaa aikaa! Hyvän kuvauspaikan löytyminen ja kuvien ottaminen voivat kestää useamman tunnin, vaikka ajatus olisi selkeä. Paikkakäsite voi olla lyhyesti kaupunki, mutta kaupungissakin on monta paikkaa.
 • Muistathan perua ajoissa, mikäli estyt!

 photo Joonan ottamat 2 of 3_zpskk7wj1vx.jpg

Kuvauksissa
 • Tunne teema! Referenssikuvien katsominen on sallittua ja jopa kannattavaa. Millaisia kuvia muut ovat samasta aiheesta ottaneet? Kuinka kannattaisi poseerata?
 • Kuvaajana arvostan eläytyvää ja oma-aloitteista mallia. Siksi suosittelen ottamaan tavaksi vaihtaa asentoa aina, kun kamera räpsähtää.
 • Vältä ylimääräistä liikkumista kuvien välillä/pysy mahdollisimman paikallaan. Itse kuvaajana tarkennan aina ensin kasvoihin kameran keskipistetarkennuksella ja siirrän kameran sitten haluttuun "rajaukseen". Mikäli malli ehtii liikkua tässä välissä hyvinkin radikaalisti, on lopputulos yleensä sumea. Nämä kuvat menevät lähes aina poistoon.
 • Vaihtele mahdollisimman paljon asentoa, mikäli toisin ei pyydetä. Olin maanantaina punk-henkisissä kuvauksissa mallina ja yksi kuvaajista oli todella tarkka asennosta. Tällöin en tietenkään vaihtanut asentoa itse kuvien välillä, vaan noudatin neuvoja. Huomioi myös ulko- vs studio-olosuhteet. Studiolla asennon suhteen on paljon tarkempaa valojen vuoksi.
 • Kuuntele kuvaajaa! Itse kerron aina, jos jokin onnistuu/haluan muuttaa jotain asennossa/haluan kokeilla jotain uusiksi.
 • Kysy ja ehdota! Muista, että omallekin luovuudulle on tilaa
 • Joskus/yleensä kuvaajat näyttävät kuvia kuvaustilanteen keskellä. Mikäli pidät jostain kuvasta erityisesti, sano se! Kuvauksissa on hyvä tilaisuus vaikuttaa muokattaviin kuviin. Postauksen kuvia ottaessa mm. istuttiin Joonan kanssa kahvilla ja sain tähdittää lemppareitani puhelimen ja kameran välisen yhteistyön avulla.
 • Tiedä oma parempi puolesi ja hyödynnä sitä
 • Asennolla ja katseen suunnalla on merkitystä. Oletko suoraan kameraan päin vai kylki edellä? Katsotko alas, ylös vai sivulle? Missä kätesi ovat? Itselle kaikkein hankalinta on löytää vasemman käden paikka, se jää yleensä hassusti "roikkumaan" vatsanpäälle tai kyljelle.

 photo Joonan ottamat 2 of 2_zpsqnrxso7m.jpg

Kuvausten jälkeen
 • Odota rauhassa, älä hoputa. Itselläni on tavoitteena saada kahden viikon sisään kuvien otosta kuvat eteenpäin. Mikäli kuvia ei kuitenkaan ala kuulua sovitun ajan puitteissa tai niissä menee muuten vain todella kauan, kannattaa alkaa kysellä.
 • Ole kuvaajaan yhteydessä myös kuvien oton jälkeen. Mikäli haluat palautetta malleilustasi, kannattaa sitä kysyä joko kuvauksien aikana tai viimeistään tässä vaiheessa.
 • Älä pyydä keskeneräistä työtä, jotta voisit julkaista sen esimerkiksi fb-profiilissasi. Itse en henkilökohtaisesti halua enää antaa käsittelemättömiä kuvia eteenpäin. En halua kuviani julkaistavan keskeneräisinä. Tämä on kuitenkin henkilökohtainen mielipiteeni.
 • Kunnioita kuvaajaa! Kun saat kuvat, muista käyttäessäsi mainita kuvaaja. Kaikkein mieluisin tapa mainita kuvaaja on linkittää hänen valokuvaussivustonsa/blogi/fb-sivut. Mikäli haluat muokata kuvaa, kysy siihen lupa. Henkilökohtaisesti teen mieluummin halutut muokkaukset itse.
 • Mikäli kuvassa on vesileima, ÄLÄ POISTA SITÄ! Voit kysyä saisitko kuvan ilman vesileimaa, mutta älä koskaan poista sitä itse.


Tässäpä muutamia vinkkejä, joita omalla kokemuksella pystyn antamaan! Toivottavasti tykkäsitte postauksesta ja jättäkäähän kommenttia ;)

 photo Joonan ottamat 3 of 3_zpsjiqlpa18.jpg

2 kommenttia:

 1. Pakko ihmetellä tuon toisen kuvaryhmän kuvausta:
  "Toivomme myös, että harrastelijat eivät TFP-kuvausten ulkopuolella tekisi ammattimaisia valokuvaustoimeksiantoja veloituksetta! Harmaa talous tai sen tukeminen ei ole yhteisön tarkoitus."

  Eikö nykyään tiedetä mitä harmaa talous on? :D Se ei suinkaan ole ilmaiseksi palvelun/tuotteen antamista, vaan maksun ottamista maksamatta veroja!

  Postauksessa (näin ummikolle) ois voinut olla selitys mitä tuo TFCD tarkoittaa, nyt piti käydä kurkkaamassa tuolta ryhmästä ennenkuin selvisi!

  Kuvat oli hienoja ja imo näytät niissä hyvinkin luonnolliselta ja näyttävältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, en oo ees tajunnu tuollaista kohtaa siellä! :D

   Hupsista! Alkaa olla sanasto itselle niin tuttua jo, ettei muista välttämättä muiden näitä tietävän :P Voisinkin lisäillä sen illemmasta (kun menen koneelle tämän puhelimen sijaan) postauksen loppuun. Ei tarvitse muiden enää lähteä pidemmälle etsimään.

   Kiitokset ihanasta kommentista <3

   Poista

Kamera Nikon D7000
Objektiiveina Nikon af-s dx 18-55mm
Nikkor Af-s 55-300/4.5-5.6g VR
Nikkor Af-s 85mm 1.8G